سؤال ۸۹: حکم جویدن آدامس در نماز چیست؟ آیا نگه داشتن آدامسی که شیرینی آن رفته در زیر زبان و بدون جویدن در هنگام نماز اشکال دارد؟
پاسخ ۸۹: حضرت امام (قدس سره) و دیگر مراجع عظام تقلید (حفظهم الله) می فرمایند: فروبردن ذرات غذاى مانده در لاى دندان ها، موجب بطلان نماز نمىشود ولى اگر قند يا شكر و مانند اينها در دهان مانده باشد و در حال نماز كم كم آب شود و فرو رود، نمازش اشكال پيدا مىكند.[۱]
اما جويدن آدامس در نماز در صورتى كه از مصاديق فعل كثير[۲] باشد موجب بطلان نماز مىگردد.[۳]
آیات عظام امام خمینی و مکارم می فرمایند: نگه داشتن آدامس یا سقز در دهان (که شیرینی آن از بین رفته باشد)، بدون جویدن در اثناء نماز اشکال ندارد[۴].
آیت الله بهجت (ره): اگر در هنگام نماز كشك، نبات، آدامس و … در دهن بوده باشد و فقط آب آنها فرو داده شود، بنابر اظهر نماز اشكال پيدا نمىكند.[۵]
برای آگاهی بیشتر پاسخ زیر را مطالعه فرمایید:
نمایه: بین نمازهای واجب: تسبیحات حضرت زهرا (س) یا نماز مستحبی؟، پاسخ شماره ۶۸٫
[۱] . توضيح المسائل (المحشى للإمام الخميني)، ج۱، ص ۶۲۹ و لی آیت الله اراكى، گلپايگانى، خوئى، سيستانى، تبريزى، زنجانى، صافى، بهجت و نوری می فرمایند: اگر قند يا شكر و مانند اينها در دهان مانده باشد و در حال نماز كمكم آب شود و فرو رود، نمازش اشكال پيدا نمىكند..
[۲] . بدون شک فعل کثیری که از سنخ و جنس نماز است، همچون ذکر و دعا در اثنای نماز، ضرری به نماز نمیزند؛ اما فعل کثیر از غیر سنخ نماز مانند گام برداشتن، حرکت دادن بدن و دستها در صورتی که موجب محو صورت نماز گردد و نمازگزار را از عنوان نمازگزار خارج کند، موجب بطلان نماز میشود. همچنین است اگر موالات را برهم زند.
[۳] . جواهر الکلام، ج ۱۱، ص ۸۰٫
[۴] . استفتاءات جدید (مکارم)، ج ۲، ص ۱۰۸، مسأله ۲۶۹؛ استفتاء شفاهی از دفتر مقام معظم رهبری (دامت برکاته).
[۵] . استفتاءات بهجت، ج ۲، ص ۱۹۸، مسأله ۲۲۲۶٫