سؤال ۱۶: حکم بازی کردن با پاسور (ورق بازی) بدون برد و باخت و برای سرگرمی چیست؟ با توجه به این که در جامعه امروز ایران قبح آن شکسته شده و در بین جوانان فراگیرشده و در ایران از آلت قمار هم خارج شده است؟
پاسخ ۱۶: در خصوص سؤال مذکور حضرت امام خمینی (قدس سره) و دیگر مراجع عظام فرموده اند که: بازى با ورقهايى كه عرفاً، آلات قمار محسوب مىشوند(پاسور)، مطلقا جائز نيست (چه با برد و باخت و چه بدون برد و باخت) ولى بازى با ورقهايى كه عرفاً آلت قمار محسوب نمىشوند؛ مثل ورق هایی که نوعی بازی فكرى محض بدون شرطبندى بوده و متضمّن مفاهيم علمى و دينى باشند، جايز است یا ورقهايى كه با چيدن آنها به نحو خاصى، بعضى از شكل ها مثل موتور سيكلت يا ماشين و مانند آن ايجاد مىشود بدون شرط بندى اشكال ندارد.[۱]
مقام معظم رهبری در این زمینه فرموده اند: “بازى با ورقهايى كه عرفاً، آلات قمار محسوب مىشوند، مطلقاً جائز نيست ولى بازى با ورقهايى كه عرفاً آلت قمار محسوب نمىشوند، بدون شرط بندى اشكال ندارد.
و به طور كلى بازى با هر چيزى كه مكلّف تشخيص دهد از آلات قمار است و يا در آن شرط بندى شود، به هيچ وجه، جائز نيست و بازى با هر وسيلهاى كه جزء آلات قمار به حساب نيايد، بدون شرطبندى، اشكال ندارد.”[۲].
حضرت آیت الله العظمی سیستانی در پاسخ به این سوال که اگر در بازی پاسور غالب مردم شهر فقط برای سرگرمی بازی می کنند آیا ما بدون برد و باخت بازی کنیم اشکال دارد یا خیر فرمودند: حتی اگر بدون برد و باخت بازی کنند به احتیاط واجب جایز نیست.[۳]
[۱] . امام خمینی ،استفتائات،ج ۲،ص ۱۰،سؤال ۲۲٫
[۲] . توضيح المسائل (المحشى للإمام الخميني)، ج ۲، ص ۹۶۲٫
[۳] . سایت رسمی مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی سید علی سیستانی، پرسش و پاسخ، قمار.