سؤال ۱۷۳: حکم خوردن غذایی که بر اثر گرم کردن بوی الکل گرفته باشد چیست؟ آیا خوردن این غذا حرام بوده و باعث نجاست آن می شود؟
پاسخ ۱۷۳: طبق نظر فقهاء ملاك نجاست الكل اين است كه مستكننده و در اصل مايع باشد.[۱] برنجی که بر اثر گرم کردن بوی الکل گرفته باشد نه موجب نجاست آن می شود و نه خوردن آن اشکال دارد؛ مگر آنکه به لحاظ پزشکی ضرر مهمی برای انسان داشته باشد که در آن صورت لازم است از خوردن آن دوری کرد.
ضمیمه: پاسخ دریافتی از دفاتر مراجع عظام تقلید در مورد سؤال شما به شرح زیر می باشد:
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای: صرف مورد مذکور موجب حرمت و نجاست آن نمی شود.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی: پاک است و خوردن آن اشکالی ندارد.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی: نجس نیست ولی اگر ضرر مهمی دارد از آن اجتناب کنید.
نکته: حکم طهارت، نجاست، حلیت و حرمت خوردن الکل به این شرح است:
الكل سفيد و طبى كه الكل خالص مىباشد و مصارف طبى دارد پاك مىباشد. مگر اين كه از شراب و فقاع گرفته شده باشد كه در اين صورت نجس است. هم چنين مواد پاك كننده ديگر كه از مشتقات الكل است و در مراكز درمانى كاربرد دارد پاك مىباشد. هم چنين الكل صنعتى كه همان الكل سفيد به اضافه مقدارى مواد سمّى است و كاربرد صنعتى دارد پاك مىباشد. ادكلن و مواد صنعتى ديگر نيز كه مشتمل بر الكل مىباشد پاك است.[۲] خوردن چنین الکلی حرام نیست مگر اینکه مست کننده باشد یا اینکه آنرا با آب رقیق کرده و مصرف نمایند.
الكل هايى كه ذاتاً قابل شرب نيست يا جنبه سمّى دارد، نجس نيست، ولى هر گاه آن را رقيق كنند و مشروب و مُسكر باشد، نوشيدنش حرام است و احتياطاً حكم نجس دارد.”[۳]
[۱] . توضیح المسائل (محشی – امام خمینی)، ج ۱، ص ۱۴۶، مسأله ۳۰۷٫
[۲]. همان، ص ۸۰و۸۱، مسأله ۱۱۲٫
[۳] همان، ص ۸۱، (مكارم:) مسأله ۱۲۵٫