post

سؤال ۱۸۵: با سلام. خواهش میکنم جواب سؤال بنده رو که مرتبط با راه کنترل چشم و پاک شدن از نگاه های حرام هست، هر چه زودتر بدید.

بنده جوانی ۳۱ ساله هستم. فوق لیسانس مدیریت صنعتی. مجرد. از یک خانواده مقید و مذهبی. خودم هم تا حدودی آدم مذهبی هستم. ولی از نوجوونی دچار انحرافاتی بودم. مثل کنترل نکردن نگاه و ارتباط با دختر و حتی ارتباط جنسی. حالا با همه این رفتارهای اشتباهی که داشتم. توبه کردن و برگشتن به مسیر برام خیلی خیلی سخت شده. هر بار که توبه میکنم به ۴ ماه نکشیده باز توبم رو میشکنم مشاور عزیز دچار این مشکلات هستم.

۱- با اینکه اهل نماز ومسجد و مستبحات هستم مثل آدم معتادی که مواد می بینه در مواجه با نامحرم و اینکه اگه موقعیتی برام پیش بیاد برای دوستی و … واقعا نمیتونم خودمو کنترل کنم و ممکنه در گیر این ارتباط بشم. البته سعی میکنم بهش وجه شرعی بدم. مثلا با خانم مطلقه و … بعضی مواقع تو تنهایی درگیر دیدن  فیلم های مستهجن هم میشم.

۲- در انتخاب همسر آینده به شدت مردد هستم. هر دختر محجبه و زیبایی رو که می بینم واقعا بهم می ریزم و میگم کاش این زن من بود و اینکه پیش خودم میگم ایا من هم میتونم چنین زنی داشته باشم؟ و کلا اشفته میشم. به شدت دچار تنوع طلبی شدم. احساس میکنم هر دختر و هر زنی جذابیت و زیبایی خاصی داره. زن شوهر داری زیبا و محجبه ای که می بینم هم میگم کاش چنین همسری داشتم. آدم بسیار گرمی هستم. میگم همسر آینده من باید چنین خصوصیاتی داشته باشه. نمیدونم واقعا به خاطر فشار جنسی هست که دچار این افکار میشم یا واقعا بیمارم؟

مشاور عزیز بنده کاملا واقفم که دچار یه سری از انحرافات شدم و به شدت دنبال درمان هستم ولی واقعا نمیدونم باید چیکار کنم. در شهر ما هم مشاور و روانشناس با تجربه ای نیست. ممنون میشم راهنمایی بفرمایید که بنده چیکار کنم. پیش روانپزشک  برم یا روانشناس. چون با توجه به سنم دیگه واقعا می خوام مثل سایر افراد عادی جامعه باشم و این انحرافات رو درمان کنم و بعد ازدواج کنم. نمیدونم اگه با همسر دلخواهم ازدواج کنم این انحرافات برطرف میشه یا نه. بازم هم میگم بنده واقعا خدارو شکر ادم مذهبی هستم. در انتخاب همسر هم به شدت دچار وسواس شدم.

پاسخ ۱۸۵: رسیدن به درجه ای که انسان مرتکب گناهی نشود، سخت اما شدنی است. اینکه شما از انجام این گناهان ناراحت و پشیمانید نشان از ایمان شما دارد. اما این مرحله نازله ایمان است.[۱] برای رسیدن به مرحله عالیه ایمان که دیگر مرتکب چنین گناهانی نشوید به عمل صالح و صبر در برابر گناه، مصیبت و عبادت نیازمندید.[۲] همانطور که حضرت علی (ع) می فرماید: “صبر نسبت به ایمان به منزله سر است نسبت به بدن”،[۳] بایستی در زمانی که موقعیت گناه برای ما فراهم می شود، صبر پیشه کرد تا خداوند متعال به واسطه این کار اجر و پاداشش را بر ما ارزانی دارد.

حضرت علی (ع) می فرماید: من ملک شهوته کان تقیا.[۴] هر کس شهوت خود را کنترل کند با تقوا است. اما کنترل کردن شهوت تنها به امور جنسی نیست. شهوت لباس، خوراک، مقام و … از جمله این موارد است که ما بایستی آنها را کنترل کنیم و مراقب باشیم چه غذایی می خوریم، چه لباسی می پوشیم و در چه جایگاهی قرار داریم. به طور کلی کنترل کردن تمام امور اعم از چشم، زبان و دیگر اعضاء و جوارح باعث می شود که فرد با تقوایی باشیم.

توجه به نکات زیر ما را برای رسیدن به این مرحله عالیه ایمان کمک خواهد کرد.

اگر ما بدانیم در یک مجلسی صدای ما ضبط می شود یا از ما فیلمبرداری می کنند مراقب خواهیم بود که حرکت اشتباه، حرف بد یا عمل زشتی انجام ندهیم. حال آنکه غافل از این مطلبیم که خداوند متعال برای هر شخصی دو ملک بنام های رقیب و عتید گمارده است تا ریز اعمال ما را ثبت و ضبط کنند.[۵] اگر در ذهن خود انجام یک کار خوب خطور کند ملکی که روی شانه راست است این عمل را ثبت می کند. اگر شما این عمل خوب را انجام دادید که ثبت شده است، حتی اگر آن را انجام ندهید و تنها در ذهنتان خطور کرده باشد، باز ثواب این عمل از پرونده اعمال شما حذف نخواهد شد! اما برعکس، اگر فکر گناهی در ذهنتان خطور کند، تا زمانی که مرتکب آن نشده باشید گناهی برای شما ثبت نمی شود. چنانچه آن عمل را مرتکب شدید تا هفت ساعت به شما فرصت داده می شود که از آن گناه توبه کنید که در آن صورت این عمل گناه برایتان ثبت نگردد. اما بعد از این فرصت ملکی که روی شانه چپ شماست به ناچار آن گناه را ثبت می کند.[۶]

بنابراین، اگر به عمق این مطلب پی ببرید که تمام اعمال ما از ریز و درشت حتی اگر در ذهن ما خطور کند ثبت و ضبط می شود، آنوقت همیشه مراقب و مواظب خواهید بود که خلاف رضایت پروردگار متعال کاری انجام ندهید. چرا که فردای قیامت تمام اعضاء و جوارح ما به دستور پروردگار متعال از گناهانی که مرتکب شده اند، سخن خواهند گفت.[۷]

یکی از راه حل هایی که می تواند شما را از ارتکاب به چنین گناهانی بازدارد، ازدواج است. این تصور که اگر من ازدواج کنم باز مرتکب چنین گناهانی خواهم شد از وسوسه های شیطان است. اگر شما از هم اکنون خودسازی را شروع کرده و سعی در حفظ ایمان و صبر در برابر گناه کنید، محبوب خداوند متعال خواهید شد، و او به شما در رسیدن به چنین جایگاهی کمک خواهد کرد.

نکته: در انتخاب همسر آینده خود سخت گیری نکنید و با مشورت گرفتن از والدین خود همسری که واجد شرایط لازم باشد را انتخاب کنید. گفتنی است، هر آنچه که بلحاظ ظاهری دیگران دارند همسر آینده شما نیز خواهد داشت.

این تصوراتی که بدان اشاره کردید، برگرفته از نگاه های زهرآلود از ناحیه شیطان است. همانطور که امام صادق علیه السلام می فرماید: “النظر سهم من سهام ابلیس مسموم و کم نظره‌ اورثت حسره طویلة”.[۸] یعنی نگاه کردن به نامحرم تیری است زهرآلود از ناحیه شیطان. چه بسیارند نگاههائی که بعدها حسرتها و تأسفهای طولانی به‌ دنبال خود آورده‌اند. بنابراین، حیف است که وجود و شخصیت خود را که می تواند مقرب درگاه خداوند متعال باشد و چشمانی که می تواند به نگاه اهل بیت (علیهم السلام) روشن و نورانی گردد، به دیدن نامحرمان، تصاویر مستهجن و زهرآلود شیطان آلوده و مسموم گردد.

کاربر محترم! شما نیازی به روانشناس و روانپزشک ندارید. خود به این مسئله واقفید که چه گناهی مرتکب شده اید. این وسوسه شیطان است که شما را به ارتکاب این گناهان ترغیب و تشویق می کند. اگر خداوند متعال را در همه حال شاهد و ناظر بدانید از ارتکاب به گناه دوری خواهید کرد. آنجا که امیر مؤمنان علی (ع) می فرماید: اتقوا معاصی الله فی الخلوات فان الشاهد هو الحاکم.[۹] از گناه کردن حتی در خلوت ها که تصور می کنیم کسی ما را نمی بیند، بپرهیزید که فردای قیامت همان کسی که شاهد ارتکاب به گناه ما بود، حکم خواهد کرد.

در پایان ذکر این نکته نیز ضروری است که در هر حال نباید از رحمت واسعه پروردگار ناامید شد. از جای برخیزید دو رکعت نماز بخوانید و با خود و خدای خود عهدی ببندید که دیگر مرتکب گناهی نشوید. با گفتن ذکر استغفرالله و توکل به خداوند متعال از گناهانی که مرتکب شده اید، توبه کنید.

برای آگاهی بیشتر پاسخهای زیر را مطالعه فرمایید:

نمایه: راه پاک کردن کامل گناه در نامه اعمال، پاسخ شماره ۱۵۴٫

نمایه: رقیب و عتید: فرشتگان ثبت کننده اعمال خوب و بد، پاسخ شماره ۱۵۳.

نمایه: گناهان زیاد و توبه واقعی، پاسخ شماره ۱٫

نمایه: راه توبه از گناه حق الله و حق الناس، پاسخ شماره ۱۲۱٫

نمایه: مشاوره: ازدواج با مرد مطلقه، پاسخ شماره ۸۰٫

نمایه: باطل شدن روزه با دیدن فیلمها و عکسهای مستهجن، پاسخ شماره ۱۴٫

[۱] . وسائل الشیعه، ج ۱۵، ص ۳۳۶، باب صحة التوبة من الکبائر (مَنْ سَرَّتْهُ حَسَنَتُهُ وَ سَاءَتْهُ سَيِّئَتُهُ، فَهُوَ مُؤْمِن‏).

[۲] . الکافی (ط – دارالحدیث)، ج ۳، ص ۱۳۰، باب صفة الایمان (عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ عليه السلام، قَالَ: «سُئِلَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ عليه السلام عَنِ الْإِيمَانِ، فَقَالَ: إِنَّ اللَّهَ- عَزَّ وَ جَلَّ- جَعَلَ الْإِيمَانَ عَلى‏ أَرْبَعِ دَعَائِمَ: عَلَى الصَّبْرِ، وَ الْيَقِينِ، وَ الْعَدْلِ، وَ الْجِهَادِ.).

[۳] . مصباح الشریعه (ترجمه مصطفوی)، متن، ص ۴۱۱٫

[۴] . غررالحکم و درر الکلم، ص ۶۰۷٫

[۵] . سوره ق، آیه ۱۸ (ما يَلْفِظُ مِنْ قَوْلٍ إِلاَّ لَدَيْهِ رَقيبٌ عَتيد)؛ اصول الکافی (ترجمه مصطفوی)، ج ۳، ص ۳۶۷٫

[۶] . مجلسی، بحار الانوار، ۱۴۰۳ق، ج‌۵، ص۳۲۱.

[۷] . سوره اسراء، آیه ۳۱؛ تفسیر نمونه، ج ۱۲، ص ۱۱۷٫

[۸] . الکافی (ط – الاسلامیة)، ج ۵، ص ۵۵۹٫

[۹] . منهاج البراعة فی شرح نهج البلاغة (خوئی)، ج ۲۱، ص ۴۱۲، ح ۳۱۳٫

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *